HemHårPermanent hårborttagning

Permanent hårborttagning

För en del människor är hårväxten på kroppen ett besvär och så till den grad att de vill ta bort hår med en permanent hårborttagning. Vissa gör det av kosmetiska skäl, andra gör det av praktiska skäl eller för att exempelvis en partner kanske önskar att håret tas bort permanent. Det är inte ovanligt att människor också vill ta bort hårväxt på grund av återkommande hårsäcksinflammationer, läs mer om hårsäckinflammation på 1177.se

Permanent hårborttagning är idag en lättillgänglig och inte särskilt kostsam behandling. Att ta bort hår permanent görs bäst med en laserbehandling. Sveriges Skönhetscenter erbjuder permanent hårborttagning med laser för dig som vill bli av med oönskad hårväxt. Här erbjuds du först en kostnadsfri konsultation och sen en individuell behandlingsplan utifrån dina önskemål och förutsättningar för en permanent hårborttagning med laser.

Hur länge håller permanent hårborttagning?

Frågan kan tyckas vara lite motsägelsefull eftersom permanent betyder just bestående, alltså att det är varaktigt och inte behöver upprepas. Men det råder ibland vissa oklarheter kring hur länge permanent hårborttagning gäller. Det har delvis att göra med att tidigare lasertekniker inte var lika effektiva som idag. Ville du ta bort hår permanent behövde du genomgå en laserbehandling flera gånger och inte sällan upplevde många att håret kom tillbaka.

Dagens metoder är så effektiva att hårsäckarna efter behandling inte kan få hår att växa ut igen. Antalet behandlingar som behöver genomföras är olika för olika personer, vanligtvis rör det sig om 6-10 för att få bort hår permanent. Om, det finns såklart ett om, det inte sker kraftiga hormonförändringar genom en graviditet eller tillskott. Då kan den permanenta hårborttagningen upphöra att vara permanent.

Hårborttagning med laser

Det vanligaste och mest effektiva sättet att ta bort hår permanent är med laser. Det finns flera olika produkter och varumärken som erbjuder olika varianter av samma system. Metoden innebär att en diodlaser riktas mot hårsäckarna och värmer upp pigmentet i hårsäcken till cirka 72 grader. Det gör att håret permanent försvinner ur hårsäcken. För den som önskar att ta bort hår permanent är det enklare att göra det ju mörkare håret är. 

Gör det ont att ta bort hår med laser?

Nej, det är väldigt skonsamt att ta bort hår med laser. Smärta är såklart individuellt men de allra flesta upplever inte obehag att ta bort hår med laser. Proceduren liknar nästan alltid varandra och innebär att en kylande gel läggs på där hår ska behandlas, det gör man för att reducera den värmande känslan av lasern. Sedan ställs lasern in efter din hudton och behandlingen börjar. När lasern gjort jobbet torkas gelen bort och du får en svalkande salva på och kan fortsätta din dag som vanligt.

Inför hårborttagning med laser

Det finns en hel del att tänka på inför att du ska ta bort hår med laser och det är viktigt att du noggrant läser på och samtalar med den klinik som ska hjälpa dig med din oönskade hårväxt. Generella saker att tänka på cirka fyra veckor inför en behandling är:

  • Inte bleka
  • Inte vaxa
  • Inte epilera (elektronisk pincett)
  • Inte plocka
  • Inte använda brun utan sol
  • Inte sola 2 veckor inför behandling

Var också noga med att informera din klinik om din sjukdomshistorik och om du tar några läkemedel under tiden som du tänker genomgå din behandling.

Hårborttagning hemma

Det går såklart att ta bort hår själv hemma i sitt badrum. Det är däremot svårare att få till ett permanent resultat. Men för den som inte vill eller kan bekosta olika behandlingar finns det andra alternativ. Självklart beroende på vilken typ av hårväxt det handlar om och om du är man eller kvinna.

Hårborttagning hemma för kvinnor

Det är svårt att få till permanent hårborttagning hemma för kvinnor men det går, lite beroende på vad du har för hårväxt och anlag. Eftersom kvinnor ofta inte har lika grov hårväxt som män finns det metoder för kvinnor som visat sig passa bättre än för män. Det är framförallt IPL. IPL är en ljuspulsbehandling där du enkelt förklarat sätt söver hårsäckarna så att de hamnar i viloläge och inte börjar växa direkt. Du tar med andra ord inte död på hårsäckarna som i en laserbehandling och skapar ett permanent tillstånd. Med IPL hindrar du snarare återväxten upp till 8 veckor.

Hårborttagning hemma för män

Män har ofta mer hår på kroppen och det är inte ovanligt att det handlar om hårväxt framförallt på bröst och rygg som man vill bli av med. Då är ett bra hjälpmedel att ta till en trimmer. En trimmer för kroppshår skiljer sig från en skäggtrimmer eftersom den är snabbare, den kan ställas in på antal millimeter men även ta bort allt. Utöver trimmer finns det också pincetter, rakhyvlar och vaxbehandling för den som vill ta bort hår.

Leave a Comment